Fie că eşti student şi ai fost acceptat la un curs, fie că urmează să fii acceptat, fie că eşti bestan şi cauţi câteva trucuri simple care să-ţi facă viaţa mai uşoară atunci când călătoreşti, noi ţi-am pregătit o listă de câteva mici idei pe care le poţi consulta atunci când începi să te gândeşti la pregatirea călătoriei pe care urmează să o faci.

Trebuie în general să ai în vedere: transportul, cazarea, bagaje, bani, acte şi câteva mici tricks care să te facă să te simţi mai în siguranţă şi mai confortabil. Astăzi vom diseca partea de transport.

Ce trebuie să ştii atunci când vrei să mergi cu:

a. avionul:

Există linii de zbor low cost, cu care te poţi deplasa destul de ieftin dacă reuşeşti să-ţi cumperi biletele din timp (cu o lună sau două înainte). Unele companii aeriene au reduceri mari în diferite perioade, aşa că te poţi abona la newsletters sau poţi să-ţi faci carduri de fidelitate unde poţi să primeşti reduceri. Principalele linii la care ai putea avea acces ar fi: Wizzair, Ryanair (din Budapesta sau Constanţa), Easyjet (Bucureşti), BlueAir (Bacău, Bucureşti, Satu Mare, Sibiu). Dacă vrei să îţi cosntruieşti un itinerar de zbor dintre cele mai ieftine poţi intra pe skyscanner.com. Aici găseşti legături şi cele mai ieftine zboruri în toată lumea!

Observaţii:

  • Când alegi să mergi într-un oraş, vizitează site-ul aeroportului şi află la cât de mare distanță este de oraş. Sunt aeroporturi care sunt mai departe de oraş şi costă destul de mult să te deplasezi pâna acolo. Merită să cumperi un bilet mai ieftin dacă poţi găsi şi o variantă ieftină cu care să ajungi în oraş!
  • Bagajele de cală pe liniile de low cost se plătesc! Unele companii acceptă bagaje de mână ce cântăresc maxim 10 kg. Dacă vreţi bagaj de cală, va trebui să plătiţi atât la dus, cât şi la întors.
  • Nu puteţi transporta lichide în bagajul de mănă, dar asta nu înseamnă că nu puteţi avea la voi toate cele necesare. Verifica pe site-ul companiei aeriene cum poţi să îţi iei cu tine tot ce îţi doresti, fără să plăteşti bagajul de cală!
  • Verificaţi cu atenţie TOATE informaţiile ce le veti găsi pe bilet sau pe site-ul companiei
  • Ţări care nu au încă linii de zbor low cost: Islanda, Rusia, unele ţări din nord în anumite perioade
  • Dacă nu găseşti zboruri din ţară, poţi încerca zboruri din Budapesta. Din Cluj sunt curse de bus zilnice (Orangeways, Huben) care te pot lăsa chiar în faţa aeroportului.

b. tren:

Noi îți recomandăm cu caldură să călătoreşti cu trenul în partea de est şi în zona Balcanilor. În aceste zone vei găsi cu siguranţă preţuri acceptabile. În ţările vestice trenurile sunt destul de scumpe şi s-ar putea să găseşti alte variante mai avantajoase. Pentru zona balcanilor, îţi recomandăm Balkan flexipass www.triptkts.ro/BalkanPass.aspx , care costă aproape 50 de euro la clasa a doua pentru 5 călătorii alese de tine pe perioada unei singure luni. Pentru detalii, puteti întreba la agentiile CFR sau pe site: www.triptkts.ro/BalkanPass_detalii.aspx

Pentru orare poti verifica: www.deutschebahn.com

Pentru Europa: www.raileurope.com/index.html

c. bus

Autobusul poate fi avantajos ca preţ, nu ca şi confort. Încearcă să îl foloseşi pe distanţe relativ mici cum ar fi ţări ca: Polonia (Orangeways), Serbia, Ungaria, Slovacia.

– alte companii ce merg în Europa: Eurolines, Atlassib

De ştiut: asigură-te din timp că ai bilet, pentru că poţi beneficia de reduceri sau poţi să nu mai găseşti locuri dacă nu te grabeşti. Nu uita să menţionezi că eşti student şi să întrebi dacă beneficiezi de reduceri!

d. hitchhiking (sau mersul cu stopul)

Informează-te foarte bine înainte de a pleca într-o asemenea aventură! Îţi recomandăm: hitchwiki.org , mult curaj şi răbdare. Autostopul poate fi o experienţă foarte palpitantă şi interesantă, dar trebuie făcută cu maximă responsabilitate! Sunt ţări în care se poate practica, sunt ţări în care nu, depinde de cultura sau politica locului. Autostopul nu se face pe autostradă, numai pe şoselele naţionale. De asemenea nu pleca la drum fără să ştii foarte bine localităţi, oraşe şi mai ales fără o hartă printată!

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise