Unde: Helsinki, Finland
Când: 22 mai – 02 iunie 2012
Cu ce: Microbuz + Avion
Cât:
Microbuz: Cluj-Napoca – Budapesta – 150 RON (cu reducere pentru studenți),
Avion: Budapesta – Helsinki (via Dusseldorf la dus) – 200 Euro

Experiență:

Totul a început iarna trecută când am decis să aplic pentru cursurile de primăvara organizate de BEST. Nu știam exact cum stă treaba, erau atât de multe opțiuni și eram pe ultima sută de metrii (am aplicat cu 2-3 ore înaintea deadline-ului), dar eram foarte entuziasmat că aveam șansa să vizitez și să studiez în Finlanda pentru 10 zile.

După ce am aplicat, a doua zi, din păcate am văzut statisticile care arătau că mai erau aproape 300 de studenți entuziaști (ca mine) care doreau același lucru și asta m-a demoralizat puțin. Ei bine, supărarea mi-a trecut când am primit vestea că am fost acceptat.

În scurt timp am fost adăugat de către organizatori pe un grup privat și au început discuțile și planificările. Organizatorii au avut grijă ca noi să știm tot ceea ce trebuie să știm înainte de a ajunge acolo – no comment.

În primă fază îmi cumpărasem bilete de avion cu aproximativ 160 Euro, de la Malev, cu plecare din Cluj-Napoca, dar după aproape două săptămâni am primit vestea că Malev falimentase. După multe discuții am decis să facem un mic grup al celor păgubiți de Malev (un sârb, un maghiar și doi români) și să ne prelungim călătoria către Helsinki cu o noapte în Dusseldorf (pe care am petrecut-o la un student turc aflat cu Erasmus acolo).

Odata ajunși în Helsinki organizatorii ne-au așteptat la gară (chiar daca avionul nostru a întarziat cu o ora jumate) cu o pancardă mare și frumoasă cu BEST Spring Course și ne-au condus spre campus. Cu ocazia cursului, ei au închiriat un complex în care am avut dormitoare, băi, bucătării, sală de mese (care seara se transforma în sală de petreceri) și desigur, saună.

Dupa celebrele get-to-know games din prima seară, a doua zi a cursului a început cu o mică prezentare despre BEST (pentru cei neinstruiți) iar apoi a continuat cu niște cursuri introductive.

Pe parcursul întregului curs am avut ocazia să învăț despre diferite tehnici de monitorizare și mapare a creierului, despre cum trebuie analizate și prelucrate semnalele și imaginile brute primite în urma măsurărilor, am avut ocazia să vizităm firma GE Healthcare, am avut ocazia să văd care sunt tradițile și obiceiurile finlandezilor și nu în ultimul rând am avut ocazia să cunosc o gașcă de oameni deosebiți din întreaga Europă.

În fiecare seară, pe tot parcursul cursului, am avut petreceri tematice, iar în timpul zilei, atunci când nu aveam cursuri, programul era făcut în așa fel încât aveam o sumedenie de activități (diferite sporturi, plimbări prin Helsinki, plimbări prin campus – da, campusul era uriaș, avea și ieșire la lac). În weekend am fost la o cabană, am făcut plimbări cu bărcile pe lac și am practicat tot felul de sporturi (fotbal, basket, volei, plus câteva sporturi frumos inventate de organizatori).

Se spune că nordicii ar fi oameni reci, nu prea primitori și mna.. forget about it. Oamenii nu sunt așa reci pe cum se spune/crede, și aici nu vorbesc despre organizatori (care deh, trebuie sa fie primitori), ci vorbesc și despre toți oamenii pe care i-am întâlnit prin campus sau prin oraș.

Helsinki este un oraș superb pe care ar trebui să îl vizitați daca aveți ocazia. Cultura și stilul de viață al finlandezilor diferă față de obiceiurile noastre, iar cea mai bună cale de a afla mai multe este de a vizita locurile. Primăvara/vara este cea mai indicată perioadă pentru a vizita Finlanda datorită faptului că vremea nu este așa rea comparativ cu restul anului (noi am prins vreme foarte bună, a fost soare în fiecare zi și temperaturi în jur de 20-22 de grade Celsius ziua) și plus ca aveți parte de lumină și noaptea.

Bottom line – a fost o experiență unică, am cunoscut o gramadă de oameni foarte faini, distractivi și primitori, m-am simtit foarte bine și m-am întors acasă cu noi cunoștințe pe care nu aveam cum să le dobândesc în România, studiind doar facultatea mea.

Mi-a fost foarte greu să mă despart de acele locuri și de acei oameni, iar ceea ce pot spune sigur e că voi aplica în continuare și la alte cursuri organizate de BEST și recomand cu multă căldură aceste evenimente.

Marius M.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise