Seara Internationala

Unde: Ekaterinburg, Rusia
Când: aprilie 2012
Cu ce: avion
Cât: 380 euro, Turkish Airlines

Dincolo de munţii Urali se întinde pentru mulţi dintre noi, Asia… Nu şi pentru LBG Ekaterinburg care consideră că acolo se află adevărata graniţă cu Europa. Poate dintr-o nevoie acută de a se simţi mai aproape de noi sau poate doar pentru că din punct de vedere geografic, acel oraş este cel mai departe în BEST….si când zic departe, chiar mă gândesc la ceva foarte îndepărtat…

Ca să ajungi până acolo trebuie să iei tren din Moscova sau avion. Foarte important: ca să mergi în Rusia ai nevoie de viză! Dacă vei merge la evenimente BEST asigură-te că ţi se va trimite chemarea/invitatia din timp! Dacă nu, viza turistică costă aproximativ 50 de euro. Varianta avion e ceva mai scumpă dar dacă prinzi o ofertă precum cea pe care am prins-o eu spre exemplu, o să fie ok…..Cu tren, drumul te-ar putea costa cam 350 de euro cu tot cu mâncare si alte distracţii adiacente şi ar trebui să călătoreşti cam 3 zile doar dus… Trenurile prin Rusia sunt o experienţă cel puţin interesantă pe care o recomand cu căldură dar dacă nu ai suficient timp, avionul e cea mai bună variantă. Eu am prins o ofertă ok şi cu ajutorul unui coleg binevoitor din BEST Bucureşti am facut drumul Bucureşti-Ekaterinburg dus-întors cu doar 380 de euro. (cu Turkish airlines, un deal foarte, foarte ok).


Zborul a fost prin Istanbul unde am stat 12 ore şi am avut ocazia să mănanc nişte baclava, să mă urc în turnul Galata şi să mă mai plimb o dată pe străduţele de pe langă Hagia Sofia la o temperatură de aproape 30 de grade. De la temperatura asta am sărit direct la 6 grade in Eka unde am aterizat destul de greu din cauza vântului siberian foarte puternic şi am dat cu nasul de o burniţă rece de decembrie deşi eram la începutul lunii mai. La un winter course in Eka, temperatura poate să ajună până la -35 de grade.

La aeroport ne-a întâmpinat un rus cu o maşină veche ce evident nu ştia engleză şi prietena mea pe care am cunoscut-o în Messina la summer, Yulia. De aici a început ceea ce s-a numit VesnaUpi-Urfu Event on Education organizat de universitatea federală urală. Noi, BEST, partea europeană eram formaţi din 35 de studenţi din diferite ţări, iar cealaltă parte, cea care tinea de Asia, se numea FRESH. Organizaţia studenţilor din partea Asiatică a universităţii tehnice urale avea 40 de participanţi din ţări extrem de „exotice” pentru noi cum ar fi Kazakstan sau China, cât şi regiuni siberiene de care nici nu auzisem până atunci ca Altai sau Kazan.

Şocul întâlnirii a fost foarte puternic…de fapt tot evenimentul a fost un şoc cultural continuu de la oraşul imens până la evenimentul extrem de mare în care noi eram participanţi. Întâlnirea noastră făcea de fapt parte dintr-un festival studenţesc atât de variat şi cu atât de multe activităţi, încât realizam cu fiecare zi ce însemnătate mică dar extrem de importantă ducea în spate fiecare dintre noi, atunci când ne prezentam ţara, obiceiurile, cultura. Seara internaţională spre exemplu a fost cea mai intensă cred, cu cele peste 30 de ţări prezente….

Am vizitat împreună peste 100 de oameni cu tot cu organizatori, „graniţa” Europei cu Asia, am stat de o parte şi de alta a liniei şi am trecut fiecare pe celălalt continent în semn de prietenie şi apropiere, am vizitat oraşul şi centrele istorice, centrul împânzit de zgârie-nori şi clădiri ce luptă vădit cu influenţa asiatică, mănăstirea Romanovilor unde au fost găsite oasele familiei regale, casa de protocol a preşedintelui Rusiei, Circul de stat şi opera, patinoarul unde se antrenează starurile, pieţele ce păstrează ceva şi din aerul comunist dar şi din cel burghez. Pe lângă asta, am participat la foarte multe activităţi de schimb cultural si team biulding pe diferite teme, unele organizate de BEST, altele prganizate de FRESH.

Deja in a 3-a zi începusem să ne aşteptăm unii pe ceilalţi deşi mâncam la ore diferite numai ca să mai putem petrece mai mult timp împreună să ne înţelegem religiile, să încercăm sa apropiem două continente.

Deşi experienţa graniţei a fost mai puţin plăcuta la plecare (de la ruşi te poţi aştepta la orice), Rusia rămâne pentru mine un loc fascinant care a dat de multe ori direcţia istoriei universale şi de la care încă mai avem multe de învăţat.

–Vio

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise