Ohrid Forever


Unde: Ohrid, Macedonia
Când: 28 noiembrie – 10 decembrie 2012
Cum: tren și autobuz
Cât:
tren: 53 euro Balkan FlexiPass
autobuz:
Sofia – Ohrid: 22 euro (44 leva, cu reducere pentru studenți)
Ohrid – Skopje : 5 euro


În iarna aceasta am avut deosebita ocazie să particip la un trainshop intern pe PR și Marketing numit beKNOWN9. Totul s-a ținut în Ohrid, Macedonia, un oraș la cam 150 km de capitala Skopje. Am călătorit împreună cu Vladu, un brașovean drag mie care fusese și el acceptat la același trainshop. Deși fost destul de anevoios să călătorim până acolo după cum veți citi în următoarele rânduri, a meritat!



Drumul a pornit undeva la 10 dimineața din Cluj, în direcția București. Pe drum s-a îmbarcat și amicul meu brașovean și împreună am ajuns în București undeva pe la 7 seara de unde urma să luam trenul spre Sofia ce pleca la 11 nopatea. Dupa ce ne-am imbarcat în acel tren și înca 12 ore de călătorit am ajuns dimineața la 10 în Sofia. Deoarece autobuzul care urma sa ne duca în Ohrid pleca abia la ora 19 am avut oportunitatea să vizităm sediul BEST Sofia și să vizitam mare parte din centrul orașului (mulțumim Elenei, membra a grupului local de acolo pentru tur!).


Ghinionul nostru de la finalul zilei a fost că în momentul în care ne-am recuperat bagajele a început sa toarne ploaie cu găleata. Am avut noi haine și huse pentru rucsaci cât de cât impermeabile dar tot am ajuns semi-uzi la autogară, ne-am luat repede bilete și am sărit în autobuz. Am dormit mare parte din drumul până în vamă unde ne-au verificat destul de meticulos, pe la ora 12 am oprit în Skopje pentru o pauză de țigară și undeva la ora 2 noaptea am ajuns în Ohrid (deși trebuia să ajungem la 4).


Am sunat organizatorii și am luat un taxi până la cazare. Cu ocazia asta am avut oportunitatea să vedem orașul pe timp de noapte. Am mers pe marginea lacului iar taximetristul se chinuia sa ne explice într-o engleză stâlcită că pe partea cealaltă e Albania. Ajunși la cazare am făcut un duș și am adormit relativ repede. Știam că urma urmatoarea zi să ne cunoaștem și restul colegilor.


Ce s-a întâmplat în următoarea săptamană și ceva e greu de descris în doar câteva cuvinte. Am cunoscut niște oameni extraordinari din toată Europa, alături de care am învățat și ne-am distrat cot la cot. Pe lângă asta am vizitat orașul și am aflat ca are în jur de 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului, ne-am plimbat pe malul lacului, am aflat povestea lui Klime, un simbol al orașului, am mâncat o grămadă de mâncare tradițională extrem de delicioasă, am descoperit o gramadă de bijuterii din perle și argint și multe altele.


Drumul de întoarcere a fost și el la fel de întortocheat. Am încercat să facem stopul până în prima localitate cu cale ferată ca să aflăm ca defapt în loc de programul afișat pe internet exista doar un singur tren pe zi de la ora 7 seara (în condițiile în care trenul nostru pleca la 8 din Skopje). Peripețiile nu se termină aici. Afară ningea de mama focului și autobuzul pe care l-am luat a rămas blocat datorită unor accidente de pe drum. Ce înseamnă asta? Că am avut o întarziere de cam vreo 5-6 ore și astfel am ratat trenul de seara ce pleca înspre Belgrad. Am fost nevoiţi să înnoptăm o noapte ăn Skopje și să ne replanificăm ruta (mai ales că în acea noapte se schimba și mersul trenurilor).


Am luat primul tren înspre Belgrad de dimineață și norocul a dat în sfârșit peste noi pentru că am nimerit exact la aniversarea Grupului Local Belgrad. Am petrecut cu ei o până pe la 2-3 noaptea și de acolo am mai zgribulit încă vreo 2 ore în gara Beograd Dunav (undeva la marginea orașului) în așteptarea trenului înspre Vrsac. Din Vrsac am mai așteptat o oră și am luat trenul înspre Timișoara. Am avut tare mare noroc că imediat ce am coborât din tren am prins trenul înspre Cluj unde am găsit un compartiment gol și dormit aproape tot drumul până acasă.


Deși nu a fost tocmai ușor (probabil că nu l-aș mai repeta pe timp de iarnă), tot tripul acesta am învățat o grăăăămada de chestii pe lângă ce presupunea trainshopul în sine 🙂


De curând am găsit un video de la cursul lor de vară de anul trecut și care ilustrează perfect atmosfera de acolo, în caz că vă gândiți să aplicați:



-Geo


Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise