Trondheim

Unde: Trondheim, Norvegia

Când: 13-18 martie

Cum: Dus- Autobuz (Cluj- Budapesta), Avion (Budapesta- Londra), Avion (Londra- Oslo Rygge), Autobuz (Oslo Rygge- Oslo Sentrum), Autobuz (Oslo Sentrum- Trondheim)

Cât: aproximativ 270 euro(dus-intors)

Experienţa:

Dacă vă decideţi că vreţi să vizitaţi Norvegia şi în mod deosebit să mergeţi în Nord, Trondheim, spre exemplu, trebuie să vă pregătiţi pentru un drum lung; asta cel puţin, dacă nu doriţi să daţi prea mulţi bani pe drum. Ideal ar fi să aveţi la voi carţi de citit, filme de văzut sau proiecte de facut, pentru că dacă urmaţi ruta ce am parcurs-o şi eu, vă aşteaptă un drum de aproape 2 zile, şi destul de multe ore petrecute pe autobuze, prin aeroporturi şi avioane.


Însă odată ajuns în Norvegia, îţi dai seama că tot drumul a meritat pe deplin. Asta mi s-a întamplat mie. M-am simţit de parcă am intrat într-o altă lume, cu oameni relaxaţi, fără griji, cu frig în oase dar soare pe cer.

Un alt lucru de care nu trebuie să vă faceţi griji este faptul că există şanse infime să găsiţi vreo persoană care să nu vorbească engleza. Până şi soferul de autocar o vorbeşte fluent, deci nu veţi avea probleme în a ajunge la destinţie.

Chiar înainte de a ajunge în Trondheim, principala mea grijă era un duş şi o mâncare săţioasă, însă după ce am ieşit din Lavrikespressen, atenţia mea s-a orientat înspre cu totul altceva: să observ ceea ce mă înconjoară oamenii, locurile, obiceiurile, stilul de viaţă. Am descoperit cu fascinaţie ca în Norvegia, pietonii au prioritate şi spre uimirea mea, acolo oamenii traversează în intersecţii pe diagonala.

Alte chestii pe care le-am descoperit despre aceasta ţară pe parcursul călătoriei mele acolo: 99% din energia electrică folosită în Norvegia este energie hidraulică, sistemul de transport în comun foloseste 2 motoare, dintre care unul electric.

Norvegia mi-a oferit plăcerea de a mânca somon până nu am mai putut, să mă dau cu săniile trase huski pe care le vedem în filme, să mă pierd în pădure cu zăpada până-n brau, noaptea la 11, să descopăr “The Nordic smile” şi să vad statuia Ultimului Viking. Şi, din păcate, după cum poate s-ar fi aşteptat unii, nu am dat de niciun troll. Better luck next time.

Dacă ar fi să fac un rezumat al experienţei mele acolo şi ce înseamnă Norvegia prin ochii mei acum, aş afirma următoarele: Norvegia este o ţară a oamenilor pe ski-uri, a tehnologiei avansate, a preţurilor piperate, a zambetelor rigide, a somonului, a apelor, a fjordurilor şi a vikingilor.

Chiar dacă am fost să asist la un eveniment de lucru în Trondheim, am avut parte de o experienţă extraordinară şi mă bucur că am reuşit să văd o mică parte din ce înseamnă “ţinutul Nordic.” Vă încurajez să vizitaţi şi voi Norvegia dacă timpul şi banii vă permit acest lucru.

– Andrei

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise