cover
 
Unde: Rîmetea, jud. Alba

Când: iulie 2013

Cum: bicicletă (55km)

 

La o distanță de doar 55km de Cluj-Napoca se află unul dintre cele mai frumoase și bine conservate sate din Transilvania; nu degeaba a fost înscris pe lista de protejare a patrimoniului cultural UNESCO în 2012. Pe lângă patrimoniul cultural impresionant pe care atât satul Rîmetea cât și satul Colțesti (la 5km distanță) îl oferă, cele două sate se găsesc în vatra depresiunii Trascăului, fiind înconjurate de masive montane calcaroase (Colții Trascăului) dintre care cel mai spectaculos și care domină valea este Piatra Secuiului (1128m).

 
Cum am ajuns aici? Cu bicicleta pe traseul Cluj-Napoca – Turda – Buru – Rîmetea (un traseu deloc dificil odată ce ai trecut de Calea Turzii). A fost în cadrul savage trip-ului pe care l-am organizat pentru participanții cursului nostru de vară veniți de peste tot din Europa. Am stat la cort, am mancat gulaș (și din conserve), am făcut foc de tabără în fiecare seară și am cântat, am mers pe traseul Pietrei Secuiului și am alergat; toate astea în trei zile frumoase de vară.
 
Cum am ajuns vineri am începutut să instalăm corturi (am stat în curtea celor de la Albamont, deci am avut până și toalete, nu a fost într-atât de savage… J) și să pregătim focul pentru prima seară de cântece și voie bună! A urmat o alegare ușoară de dimineașă între Rîmetea și Colțești (un traseu superb!) după care ne-am pornit să cucerim Piatra Secuiului. Am intrat pe traseu din satul Rîmetea și am urcat pe poteca de pământ și piatră pănă am ajuns în vârful masivului care domină valea; este un traseu nu foarte ușor, fiind vorba de o urcare susținută cu porțiuni destul de instabile din cauza pietrelor, există deci pericol de accidentare. Coborârea spre satul Colțești este și ea una nu foarte ușoară din cauza pantei destul de abrupte, poteca fiind de pământ. Ajunși în Colțești am urcat și la Cetatea Trascăului, o ruină a cetății construite în secolul al XIII-lea pentru a apăra zona de invizile tătare. În drum spre corturi ne-am oprit în sat să încercăm langoșele de la țărani, iar la destinație ne aștepta gulașul gata făcut!
 
Este o destinație pe care o recomand fie pentru o călătorie de o zi, fie pentru una de week-end, în sat puteți găsi multe variante de cazare, vă garantez o ședere foarte liniștită.
 
Drum bun!

 

Cătă.
 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise