file0715

Să ajungi în Grecia cu maşina personală nu este atât de complicat pe cât pare. Distanţa şi timpul de parcurgere depinde foarte mult de traseul ales şi unde exact vreţi să ajungeţi. Oricum să vă asteptati la cam 600 km de condus. Voi lua ca destinaţie Thessaloniki, capitala Macedoinei greceşti, un oraş port superb, de două sau trei ori mai mare ca Bucureştiul.

Fac acest drum de 5 ani şi de fiecare dată am avut ca punct de plecare Clujul, dar am trecut prin diferite vame cu rutele care urmează:

1. Giurgiu – Russe (BG) – Pleven (BG) – Sofia (BG) – Blagoevgrad (BG) –Kulata (BG) – Promachonas (GR) – Serres (GR) – Thessaloniki (GR)
distanța: 606 km

Aceasta rută poate fi foarte avantajoasă, dar depinde de punctul din care porniţi din tara. Cand treceti podul la Giurgiu peste Dunare trebuie să știți că aveți de plătit o taxă de pod undeva la 30-40 RON și dupa ce treceti vama la bulgari trebuie neaparat sa platiți o taxă de drum care este undeva la 6 – 7 euro ( poate un pic mai mult) și care vă asigură că puteți călători prin țară pe drumurile naționale timp de 6 zile. Drumurile la bulgari sunt destul de bune, un pic strâmte pe alocuri, cu o gramadă de curbe şi serpentine asemănător drumurilor din România. Nu au autostrăzi, așa că viteza maxima cu care puteți circula este de 90 kmph. Mare atenție la intrarea pe centura Sofiei. Poate fi foarte aglomerată câteodată și să vă asteptați să pierdeți mult timp peacolo. Ceea ce este foarte fain pe aceasta rută este faptul că veți traversa munții pe niște viaducte extrem de înalte care vă vor lăsa mască atunci când treceţi prin Carpaţii bulgăreşti. Important: nu vă bazaţi foarte mult pe GPS, s-ar putea ca hărţile să nu fie actualizate şi să vă inducă în eroare.

2. Calafat (RO) – Vidin (BG) – Montana (BG) – Sofia (BG) – Dupnica (BG) – Kulata (BG) – Promachonas (GR) – Serres (GR) – Thessaloniki (GR)
distanța: 494 km

Din nou trebuie trecută Dunarea, dar de data asta cu bacul. Pentru a face asta trebuie să ajungeţi în port unde veţi plati o taxa şi după costul transportului cu bacul. În total aproximativ 150 RON, dar variază în funcţie de numărul de persoane în maşina (noi am fost 3). În vamă la bulgari se achită din nou taxa de drum. De acolo din nou drum întins şi destul de bun înspre Sofia şi se iese din ţară tot pe la Kulata.

3. Drobeta-Turnu Severin (RO) – Porțile de fier (RO) – Kladovo (SRB) – Knajevac (SRB) – Zajecar(SRB) – Niss (SRB) – Skopje(MCD) –Gevgeli(MCD) – Evzoni (GR) – Thessaloniki (GR)
distanța: 640 km

Aceasta este variantă prin Serbia preferată de mulţi oameni din Vestul țării dat fiind faptul că este cea mai ieftină şi cea mai scurtă (comparativ cu distanța pe care trebuie s-o parcurgă pâna la graniță), mai ales de când nu mai este necesară viză şi paşaport. Singura problemă este că Serbia nu este foarte bine marcată, de multe ori marcajele aflându-se vopsite pe şosea, nu pe panouri şi te poti rătăci foarte uşor. Recomand să vă printaţi înainte de a pleca harta de pe www.viamichelin.com sau de pe maps.google.com (de preferat color și de pe primul site). Cu cât aveţi mai detaliat drumul cu atât scad şansele de a vă rătăci. Până la Nis nu aveţi parte de autostrada aşa că se merge oarecum încet, dar măcar compensează faptul că mergeţi o bucată bună de drum pe malul Dunării. De acolo încolo la vreo 30-40 km de graniţa cu Macedonia este autostrada. În graniţa la Macedonieni se cere musai cartea verde a maşinii (o parte din asiguratori includ şi Macedonia pe lista de ţări asigurate, trebuie neapărat să verificaţi şi dacă nu aveţi asigurare să vă faceţi, altfel nu intraţi în ţară). La vreo 30 km de vama grecească în Macedonia te poţi opri pe autostradă între munţi! Este spectaculoasă priveliştea. În caz că sunteţi amatori de sporturi extreme, acolo se poate face popas mai mult timp şi se poate merge la căţărat. Costul taxelor de mers pe autostrazi sunt intre 1 si 2 euro atât în Serbia cât şi în Macedonia. Nici aici nu vă recomand să vă bazaţi foarte tare pe GPS se poate întâmpla să nu prindeţi sateliţi sau chiar să nu fie suficient de actualizate hărţile încât să vă recunoască drumul.

Pe partea de Grecia aveţi foarte multe opţiuni, e destul de plin de autostrăzi, iar drumurile naţionale sunt foarte bine puse la punct. Drum bun!

– Geo

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise