grenoble

Primul gând pe care îl ai când te gandești la Franța este automat Paris, orașul luminilor. Dar azi vreau să vă propun să mergem undeva în sud, într-un oraș aflat în Alpi, înconjurat de masive muntoase splendide numit Grenoble (cunoscut în Franţa printre altele ca şi “Capitala Alpilor”). Şi stai liniştit, chiar dacă nu eşti un împătimit al muntelui, tot ai destule lucruri de făcut.

Aşadar iată 5 motive pentru care merită să treci măcar odată prin acest oraş:

bastille

boules

  • Fort de Bastille. Deşi importanţa strategică a acestei fortificaţii a scăzut semnificativ în timp, unul din motivele pentru care merită să urci până acolo este pentru a vedea panorama oraşului şi toată zona muntoasă înconjurătoare. Este cel mai bun exemplu de cât de ample deveniseră fortificaţiile franceze la începutul secolului al 18-lea. Dacă ai noroc şi prinzi o zi senină poţi vedea chiar şi Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Alpi. Pentru a ajunge acolo poţi fie să mergi pe traseu pe jos fie să urci cu telegondola – les boules.



via_ferrata

  • Via Ferrata. Dacă aveţi chef de un pic de aventura, pe partea cealaltă a Bastilliei se află un imens perete de căţarat cu 2 trasee mai mari de câteva sute de metri. Este unul din rarele cazuri în care există perete de căţărat chiar în oraş. În caz că nu aveţi echipament fiţi fară griji deoarece exista un centru de închiriat chiar acolo.



jardin_de_ville

  • Parcul Jardin de Ville. Fie că tocmai ai coborât de pe Bastille sau ai alergat toată ziua prin magazine, acest parc îţi dă oportunitatea să iei o pauză verde în centrul oraşului. Ce îţi gâdilă privirea aici sunt grădinile amenajate în stil francez. O copie a statuei lui Hercule supraveghează activitatea din parc. Originala a fost mutată în Muzeul de Artă din Grenoble datorită faptului că a fost vandalizată în 1989. În fiecare an în iulie se organizează aici un festival de muzică foarte colorat, fiind una din atracţiile principale ale verii.



musee_d

  • Muzeul Dauphinois. Ca să nu te depărtezi prea tare de zona Bastilliei iată încă ceva ce merită văzut: un muzeu care prezintă viaţa oamenilor din Alpi de dinainte să vină turiştii şi studenţii. Acolo veţi putea învăţa o grămadă de chestii despre cultura şi tradiţiile locale.



isere

  • Plimbare pe malul râului l’Isère. Un alt mod de a savura partea de natură din Grenoble într-o dupămasă este să dai o tură cu bicicleta pe malul râului care traversează oraşul. Sunt amenajaţi undeva la 50km de piste pentru biciclişti de la Saint Gervais până la Saint Nazaire Les Eymes, iar o parte din acest traseu trece prin oraş. Nu-ţi fă griji că nu ai bicicletă la tine, există un serviciu numit MetroVelo de unde poţi fără probleme să îţi închiriezi o bicicletă pe ce durată vrei (de la câteva zile până la chiar şi un an).


Dacă nu te-am convins până acum ce mai trebuie să ştii este că Grenoble e şi un oraş studenţesc, cu un spirit veşnic tânăr, iar seara sigur nu te vei plictisi niciodată!


–Geo

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise