cover
 
Unde: Eindhoven, Amsterdam (Olanda)

Când: februarie 2011

Cum: avion Timișoara – Dortmund + STOP

Cât: ~150 euro

 

Cu siguranță Olanda înseamnă cu mult mai mult decât lalele și mori de vânt, care nici măcar nu mai sunt atât de ușor de găsit zilele astea. Vă povesteam cum i-am cunoscut pe prietenii nostri din Eindhoven (Paula, Leroy, Mark și Rob) în timpul Schimbului cultural dintre BEST Moscova și BEST Eindhoven din septembrie 2010 la Moscova. Inevitabil, la scurtă vreme, a venit și invitația de a-i vizita la ei acasă; cum puteam să ratăm așa ceva? Am stabilit că mergem undeva când se termină sesiunea (să nu avem grija examenelor), am format echipa (eu, Vio, Octav, Meli, Laura și Ana) și am început să căutăm o variantă de a ajunge acolo.

 
Pe vreme aceea nu era zborul direct Cluj-Napoca – Eindhoven (Wizz Air) așa că a trebuit să găsim o legătură care să ne mulțumească (adică să fie foarte ieftină). Zborurile spre Eindhoven de pe alte aeroporturi apropiate fiind destul de scumpe am ales să căutăm o variantă de compromis care urma să ne ia mai mult timp, și am găsit zborul Wizz Air pe ruta Timișoara – Dortmund (40 euro doar dus). Dormund – Eindhoven? 150km, am intrat pe street view-ul google maps să vedem dacă găsim o benzinărie pe direcția Olanda, și era chiar acolo, la 20 de minute de mers pe jos. Pe la prânz am aterizat în Germania și înainte de asfințit eram în sediul BEST Eindhoven. Eu deja aveam rezervate bilete pentru Paris pentru începutul lunii martie, unde urma să particip la Cursul de primăvară organizat de BEST Supélec, așa că am căutat o variantă de transport direct din Eindhoven și am găsit o mega ofertă de la Eurolines cu 14 euro (Eindhoven – Paris). Perfect!
 
Prietenii noștri au fost fantastici, pe lângă faptul că ne-au găzduit la ei acasă ne-au făcut rost la fiecare de câte o bicicletă pentru a putea descoperii orașul exact așa cum o face orice localnic. Eindhoven este un orașel studențesc cu puțin peste 200000 de locuitori, unde a luat naștere compania Philips și care este o destinație foarte atrăgătoare pentru turiști. Cea mai bună modalitate de a vizita centrul orașului este pe jos, cu o hartă în mână (de la centrul de informare turistică), fiind o plăcere să te pierzi pe străzile înguste. Nu trebuie să ratezi în vizita ta Van Abbemuseum (muzeu de artă modernă și contemporană), Muzeul Philips, Evoluon și bineînțeles centrul vechi și nou al orașului care este plin de terase, cafenele și puburi.
 
Spre sfârșitul săptămânii am plecat să vizităm și Amsterdamul (dacă tot eram prin zonă) cum altfel decât cu stopul? E foarte ușor să faci stopul aici, în câteva ore am ajuns la destinație, șoferul ne-a condus chiar până la ușa hostelului unde eram cazați (lângă Operă, 17 euro/noapte). Am petrecut trei zile în frumoasa capitală olandeză, timp în care ne-am plimbat kilometri buni pe malul canalelor (orașul fiind recunoscut ca fiind Veneția nordului), am vizitat muzee și împrejurimile. De văzut: Rijksmuseum, Muzeul Van Gogh, Canal Ring-ul (zonă înregistrată în patrimoniul UNESCO cu o arhitectură tradițională), Muzeul Madame Tussauds sau Muzeul sexului și Red district (dacă tot ești aici J). Nu trebuie să ratezi de asemenea o plimbare cu barca pe canale sau să vizitezi orașul pe bicicletă (există multe variante de a închiria biciclete). Chiar dacă este mult mai agitat și mai plin de turiști decât orașul Eindhoven, în Amsterdam noi ne-am simțit în deplină siguranță pe toată perioada șederii. Există mai multe posibilități de a vizita obiective turistice (culturale și nu numai), de a descoperii locuri și oameni noi și de a cunoaște cât mai bine cultura olandeză. Ce nu mi-a plăcut și am rămas profund dezamăgit (de-a dreptul dezgustat) este faptul că orașul ăsta (și datorită canalelor) colcăie de șobolani, de exemplu în hostelul unde stăteam, deși era într-o zonă ultracentrală și era foarte curat și igienizat, au fost șoareci, dintre care unul mi-a făcut o gaură în rucsac încercând să ajungă la un baton de cereale. Îmi vine în minte povestea aia cu gardul și leopardul…
 
La finalul celor trei zile, de dimineață bună, ne-am pornit la drum, eu spre Eindhoven și apoi spre Paris (despre asta într-o postare viitoare), iar restul găștii spre Dortmund să prindă avionul spre casă; evident cu stopul. A fost acea călătorie care nu a necesitat prea multe pregătiri, care a avut un buget redus, în care am reîntâlnit prieteni dragi și cel mai important: a fost plină de aventuri!
 
Vedeți că acum (august 2013) puteți merge în Eindhoven cu doar 200 lei (dus-întors) cu Wizz Air din Cluj-Napoca așa că vă doresc Drum bun și distracție plăcută!

 

Cătă.
 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise