Unde: Japonia

Când: 11-20 mai 2012

Cu ce: avion, tren

Cât: ~ 1000€ (din care 205 € avionul)

 

Salutare!

 

Eu sunt Cătă și în cele ce urmează am sa-ți dezvalui una din aventurile pe care negreșit trebuie să o încerci! Japonia, Țara soarelui răsare sau Țara de la originea soarelui este unul dintre puținele locuri care te șochează din prima clipă cu gradul avansat de dezvoltare tehnologică, dar te cucerește în același timp prin lucrurile simple de care sunt înconjurați localnicii, fie ei din metropole de 30 de milioane de locuitori sau din orașele de provincie de câteva zeci de mii de locuitori.

 

 

Aventura mea a început undeva pe la mijlocul lunii februarie când am aflat de o superofertă de bilet de avion pentru Japonia de la Alitalia: Barcelona (BCN) – Tokyo (NAR) – Bucuresti (OTP) cu escală la Roma (FCO) atât la dus cât și la întors cu doar 205€. Cu puțină agitație și destul de multe telefoane date am reușit ca în aproximativ 24 de ore sa îmi achiziționez și eu unul din biletele speciale, putand respira liniștit în momentul în care mi-am văzut numele pe rezervarea respectivă. Programul de vizitare, cazări, mijloace de transport și alte detalii urma sa le stabilesc în urmatoarele 3 luni de dinainte de plecare.

 

În momentul de fața nu e nevoie de Viză pentru cetățenii români care călătoresc pe teritoriul Japoniei, ai nevoie doar de un pașaport valabil (NU pașaport făcut în regim de urgență cu termen de valabilitate de 1 an!). Eu am plecat de acasă cu asigurarea mea de la BT furnizată prin cardul Visa electron EURO<26. Controlul la graniță e destul de lejer, existând posibilitatea de a te întreba ceva amănunte referitoare la destinația ta și scopul călătoriei sau să îți deschidă bagajul.

 

Înainte de a pleca de acasă trebuie să vă cumpărați neapărat un permis pentru trenurile de acolo, Japan Rail Pass (JR Pass), care vă asigură un confort și o mobilitate deosebită. Acest pass este unul destinat doar turiștilor din lumea întreagă, el neputând fi cumparat de pe teritoriul Japoniei! (www.japanrailpass.net) La noi în țară se poate achiziționa prin agenția de turism Exact Travel Club (www.extclub.ro) la prețul de 28300 yeni (~280€). Prețul poate părea mare la prima vedere însa dacă vrei să călătorești prin Japonia e ceea ce ai nevoie, doar un bilet de tren de la Tokyo la Hiroshima depășind bine valoarea acestuia. La agenție vei primi un tichet tipizat cu datele tale (din pașaport) care odata ce ajungi în aeroport trebuie să îl schimbi în permisul tău de tren la un ghiseu special. Acesta e valabil 7 zile de la data validării, existând și posibilitatea de a cumpăra un pass valabil 14 sau 21 de zile, prețul crescând evident. Iar cu JR Pass-ul acesta poți cutreiera țara în lung și în lat atât cu trenurile locale JR cât și cu supertrenurile Shinkansen (trenurile glonț) la viteze uimitoare de 300km/h. ATENȚIE! Puteți să vă cumpărați aceste pass-uri doar având un pașaport normal (nu diplomatic).

 

Odată ajuns în Japonia traseul călătoriei mele a fost următorul: Narita (aeroport) – Nikko – Tokyo – Kamakura – Hakone – Kyoto – Nara – Hiroshima – Tokyo – Narita. Foarte multe informații referitoare la locuri de neratat le-am aflat pe www.visitjapan.jp, tot aici găsind hărți și pachete combinate de intrări la temple sau transport. Foarte pe scurt am să îți dau câteva detalii importante pentru fiecare locație în parte.

 

Cazarea am găsit-o cu aproximativ două luni înainte în hosteluri, 3 nopți in Tokyo și 3 în Kyoto și m-a costat 90€. Recomandarea mea este Khaosan Guest House (www.khaosan-tokyo.com) care are locații în mai multe orașe din Japonia și este deosebit de primitor.

 

Nikko este un oraș la o oră depărtare, nord de Tokyo și cam o zi e suficientă să descoperi temple și altare aflate în patrimoniul UNESCO și Parcul Național Nikko de-a lungul raului Daiya. Aici poți lua un pass pe autobusuri în valoare de 2000 yeni distanțele fiind destul de mari de la un obiectiv la altul. Recomandarea mea este să vizitezi prima dată templele deoarece acestea se închid la ora 17, iar în natura te poti pierde pâna mai tarziu. De vazut: Shinkyo Sacred Bridge, Toshogu Shrine, lacul Chuzenji și cascada Kegon (una dintre cele 3 mari cascade din Japonia).

 

Tokyo este o adevarat metropolă cu 35 de milioane de locuitori care dacă ești destul de organizat poți să-l vizitezi (intens) în aproximativ o zi! Eu am început cu Palatul Imperial la ora 9 unde aveam o rezervare făcută cu câteva zile înainte de plecarea din țară deoarece altfel nu poți intra acolo. Un lucru extraordinar este JR Pass-ul cu care m-am plimbat toată ziua dintr-o parte în alta a orașului deoarece orașul este atât de mare încât are câte o stație, 2 sau 3 în fiecare “hot spot” de vizitat, salvând astfel niște bani serioși pe metrou care costă în funcție de distanță până la 5€. TO DO: Shibuya – cel mai aglomerat loc din lume! Aici este trecerea de pietoni cu cel mai mare trafic de oameni unde cu siguranță o să treci nu doar o singură dată! Poți merge mai apoi pe jos spre gara Harajuku printre clădirile pline de reclame, lumini și străzi animate de tirurile ce promoveaza formații în vogă. Dacă ajungi pe aici duminică dupa-masă vei avea noroc să întâlnești tinerii celebri în toată lumea pentru felul lor ciudat de a se îmbrăca. Intră mai apoi în parcul Yoyogi, unul dintre cele mai mari din Tokyo, unde vei găsi altarul ridicat în cinstea împăratului Meiji și a împărătesei Shoken. Ajungi mai apoi în Shinjuku unde trebuie neapărat să urci la nivelul 45 (doar e gratis) în Metropolitan Gouvernment Building de unde ai un view de 360 grade remarcabil, iar dacă ești norocos poți vedea chiar și muntele Fuji. Alte zone de vizitat: Ueno în special primăvara când ciresii sunt înfloriți, Asakusa unde te poți bucura de o plimbare pe râul Sumida cu vaporașul până foarte aproape de Tokyo Tower și de Rainbow Bridge. În Asakusa vei găsi și o sumedenie de temple și altare dar și nou inauguratul Tokyo SKYTREE, cel mai înalt turn din lume (634m). Două experiențe de seara sunt vizitarea Orașului electric, zona Akihabara, unde găsești la tot locul magazine de electronice și săli de jocuri, și nu trebuie să ratezi nici o plimbare cu monorailul printre clădirile înalte și intens luminate. Dimineața la ora 5 trebuie să mergi la licitația de pește din port, unde doar 120 de oameni sunt acceptati zilnic la acest “show” deoarece acolo e trafic intens, agitație și oamenii chiar muncesc neavand nevoie de blitzuri în ochi așa de dimineață. Cu siguranță vei manca cel mai proaspat sushi din lume în dimineața aceea! Experiența nu e completă dacă nu mergi și la karaoke, doar ești in Japonia, unde s-a inventat ideea de karaoke! O sa ai o surpriză!

 

Kamakura este un orașel la sud de Tokyo plin de temple și altare din patrimoniul UNESCO cu ieșire la ocean, fosta capitală a Japoniei. TO DO: trekking de la un templu la altul prin pădure, spălați banii la Altarul Zeniarai Benzaiten, mergi să vezi colosalul Daibutsu (Buddha Uriaș) din incinta Templului Kotoku-in (al doilea ca mărime din Japonia), vizitează Templul Hase-dera de unde ai o vedere specială a Golfului Sagami, coboară la ocean și apoi dacă nu te-ai săturat de temple și altare îți mai recomand să vezi și Templul Engaku-ji al doilea ca importanță în Kamakura.

 

Hakone e un orașel din apropierea muntelui Fuji. Dacă ai noroc de vreme bună vei avea parte de niște imagini spectaculoase cu muntele sfânt al niponilor. Cea mai ușoară, dar și spectaculoasă metodă de a vizita parcul național este prin achiziționarea unui pass de 4000 yeni care te va purta cu bus, vapor pe lacul Ashi, telegondola până la 1500m la Owakudani, unde trebuie să mănânci celebrele ouă negre în mirosul foselor sulfuroase, un tren de epocă te va aduce mai apoi înapoi în oraș unde îți recomand să mergi să vizitezi muzeul în aer liber.

 

Kyoto este unul dintre orașele cu cele mai multe temple și altare (peste 2000!). Nu trebuie să ratezi Pavilionul auriu din Templul Kinkakuji, Pavilionul argintiu din Templul Ginkakuji, Templul Kyomizu-dera, Templul Sanjusangendo unde vei vedea cele peste 1000 de statuete ale zeității budiste Kannon cu o mie de brate, pădurea de torri de la Altarul Fushimi Inari, dar nici o plimbare pe străduțele înguste din cartierul de odinioara a gheișelor, Gion. Palatul Imperial sau Castelul Nijo-jo pot fi alte locuri deosebite pe care le poți vizita.

 

Nara e un orașel la o oră distanță de Kyoto care e de fapt lagărul civilizației nipone, aici putând vizita pe jos Parcul Nara-koen unde te vei întâlni cu cele peste 1000 de căprioare care se plimbă libere printre temple în frumosul parc. Trebuie să știi că aceste căprioare sunt animale sfinte în Japonia, sunt tare blânde și flămânde! De neratat e Templul Todaiji unde e cea mai mare statuie din lemn a lui Buddha, Daibutsuden.

 

Hiroshima e locul care îți lasă un gol în stomac atunci când ajungi la Parcul memorial al păcii, ororile războiului fiind încă vizibile pe Domul Bombei Atomice, singura clădire rămasă în picioare după lansarea primei bombe atomice în scop militar pe 6 august 1945. De aici în doar 20 de minute cu trenul și alte 10 cu vaporul (care e inclus pe JR Pass) trebuie să mergi la Miyajima unul dintre cele mai frumoase locuri și sfinte pentru religia sintoista. Pe Insula altarului cum se mai numește ai de vizitat Altarul Itsukushima al carui torri e deopotrivă spectaculos la flux cât și la reflux. Momentan e în renovare/consolidare în urma cutremurului din martie până în iulie 2012. Și dacă vrei să îți termini aventura la înălțime îți recomand să urci cu telegondola (veche de zeci de ani) în vârful muntelui Misen, cel mai înalt vârf de pe insula (2000 yeni), de unde ai o vedere spectaculoasă asupra insulei și a oceanului.

 

Poveștile sunt cu mult mai multe însă te las și pe tine să descoperi acest tărâm special!

 

Sper că aceste rânduri ți-au trezit pofta de aventura și cu prima ocazie o să îndrăznești să-ți cumperi biletul ăla de avion care te va duce pe cealalta parte a lumii!

 

Cătă

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

etichete: , ,

Comentariile sunt inchise