Wroclaw

Unde: Wrocław, Polonia

Când: 6 – 17 iulie 2013

Cu ce și cât m-a costat:
• autobuz Cluj-Napoca – Budapesta și retur (130 lei),
• avion Budapesta – Varșovia și retur (200 lei),
• autobuz Varșovia – Wrocław și retur (70 lei).
Total aproximativ 90 euro


Când am văzut lista de cursuri de vară de anul acesta, am fost atât de convinsă că vreau să particip la cel organizat de BEST Wrocław, încât a fost singurul la care am aplicat. Tema cursului a fost arhitectura modernă, un subiect foarte drag mie, a fost un curs avansat, deci în care puteam să îmi aplic cunoștințele deja acumulate de-a lungul anilor, iar locația… sincer auzisem doar vag despre orașul respectiv înainte! Totuși, cu mai puțin de un an în urmă, am avut ocazia să vizitez pentru prima dată Polonia, o țară impresionantă atât vizual, cât și din punct de vedere al culturii, al istoriei și al oamenilor. Am căutat rapid pe internet mai multe informații despre Wrocław. În poze arăta ca un oraș medieval de poveste, iar peste tot scria că este orașul piticilor și al celor 100 de poduri, localitate construită la confluența dintre 5 râuri. Mai mult nu știam înainte să plec acolo, dar mi-a fost destul ca să îmi doresc să descopăr orașul. E ca și înainte de a citi o carte frumoasă: pe spate sunt câteva informații eliptice care te fac să îți dorești foarte mult să îi elucidezi misterele. Asta am simțit și eu plecând spre Wrocław.

 

Am mers împreună cu Cristi, un al doilea participant selectat de la Cluj, iar ajungând cu o zi mai repede în Polonia și datorită faptului că un membru BEST de acolo a fost binevoitor și ne-a cazat, am avut ocazia să vizităm și Varșovia, orașul lui Chopin. Urmatoarea zi am plecat spre Wrocław. Ajunsă acolo, înainte de a face cunoștință cu orașul, am întalnit participanții. Studenți din toată Europa, majoritatea studiind arhitectura, atât de asemănători mie în ceea ce privește visele și speranțele pentru viitor. Uimitor cum în 2 săptămâni am reușit să legăm legături atât de puternice, să învățăm atât de multe unii despre alții, despre culturile noastre și despre lucruri simple de zi cu zi. Două săptămâni pline și trăite la maxim cu amintiri pentru o viață. Unii s-ar gândi că dacă mergi la un astfel de eveniment la care inițial nu te cunoaște nimeni, ești printre necunoscuți. Dar nu e deloc așa. Participanții și organizatorii sunt atât de interesați să te cunoască, să afle ce e special la tine, încât barierele sunt rupte foarte devreme.

 

Cu acești participanți am lucrat la două proiecte, am fost la cursuri, am petrecut seara, am urcat pe munte în weekend, am mers cu caiacele, am vizitat orașul. Un lucru special la BEST este faptul că orice activitate petrecută în cadrul organizației e făcută într-un mod interesant: petrecerile sunt toate tematice, după cursuri sau în pauze toți participă la wake-up games, care te ajută să iți revii plin de energie și concentrare, prin intermediul city rally-ului vizitarea orașului înseamnă mai mult decât simpla vizionare a clădirilor și mereu există o atmosferă atât de specială, ce des a fost numită “the BEST spirit” și doar dacă participi la un astfel de eveniment o poți înțelege cu adevărat.

 

Între timp am aflat mai multe și despre oraș, impresionant prin istoria pe care o are – a fost mai mult timp sub dominație cehă și germană decât poloneză, există în jur de 250 de statui cu pitici (numărul este în creștere) de dimensiuni mici – din ce am văzut eu aveau în general 10-15 cm înălțime – ascunși în diferite locuri interesante din Wrocław, este un oraș studențesc cu numeroase universități (și cea mai bună facultate de arhitectură din Polonia), există multe clădiri construite de arhitecți moderni faimoși. Un oraș ce așteaptă să fie descoperit la fiecare pas (la propriu, prin intermediul piticilor!).

 

Totul a fost atât de frumos, iar singurul meu regret este că acum nu mai sunt acolo. Însă cu siguranță voi mai aplica la aceste cursuri, unde voi aduna alte amintiri, alte experiențe și poate chiar voi revedea unii din participanții sau organizatorii de la acest curs. Lumea este foarte mică!

 

Iulia G.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise