cover

Unde: România – Ucraina – Rusia – Finlanda – Estonia – Letonia – Belgia – Slovacia – România

Când: septembrie 2010

Cât: ~500€
Cu ce: tren, bus, vapor, avion, stop, taxi, bicicleta, tramvai, troleibus, pe jos
Cu cine: Vio, Octav și Meli

 

Aventura aceasta am început-o undeva pe la începutul lui august, în momentul în care am primit un e-mail care anunța locuri disponibile de extraparticipanți pentru Schimbul cultural dintre BEST Moscova și BEST Eindhoven care urma să aibă loc în Moscova în perioada 10-16 septembrie 2010. Nu am stat mult pe gânduri, am discutat cu Vio și cu Octav “problema”, Rusia fiind o destinație pe care de mult timp ne-o doream să o vizităm, am aplicat și am fost acceptați toți trei. În scurt timp am primit invitațiile pentru viză, am pornit spre București la Ambasada Rusiei și in no time (într-o singură zi) ne-am trezit cu viza pe pașaport (primind o invitație din partea Universității Tehnice de Stat Bauman din Moscova am obținut o viză umanitară pentru care nu trebuie să plătești nimic).

 
Urma acum să stabilim ce facem după ce evenimentul se termină, fie ne întoarcem ca luzării pe același drum acasă, fie să facem un ocol de câteva mii de kilometri și să mai vedem și alte locuri de pe frumosul nostru continent. Evident am ales a doua variantă și în mai puțin de o lună ne-am configurat un traseu în funcție de orașele unde știam pe cineva care ne puteau caza (unde sunt grupuri locale BEST), legăturile dintre orașe (în special avioane low cost) și bineînțeles orașele pe care ni le doream să le vizităm. Așa am ajuns să ne cumpăm cate un bilet de vapor cu direcția Helsinki – Tallinn (21 euro – Viking Line) și două bilete de avion Riga – Charleroi și Charleroi – Bratislava (69 euro – Ryan Air). Pentru restul drumurilor urma să găsim o soluție pe parcurs; aventura urma să înceapă în mai puțin de două săptămâni!

 

Pe parcursul acestei călătorii am încercat să țin un jurnal de călătorie, obiectiv pe care l-am realizat până am ajuns în Sankt-Petersburg; și acum regret faptul că nu am scris până la final! Am să inserez câteva dintre gândurile mele de atunci în cele ce urmează!

 

8 septembrie 2010. Mă trezesc cu noaptea-n cap la 4:45, fac un duș rapid, beau cafeaua, împachetez ultimele lucruri și mă îndrept rapid spre gară. Reunim gașca de bază, adică eu, Vio și Bulan, luăm biletele spre Sighetul Marmației și mergem spre peron. Trenul e aici, fără întârziere! La exact 6:01 pornim din gara Cluj-Napoca. Lung drum ne așteaptă… Plouă.

 

Am ales cea mai ieftină variantă de a ajunge în Moscova și anume cu trenul. În Sighetul Marmației se poate trece granița pe jos spre Ucraina, în Solodvino, de unde iei 2 trenuri (cu vagoane de dormit) pentru a ajunge în Kiev – pe direcția Solodvino – Ciop – Kiev (biletul la clasa a treia, platzkart, a fost sub 10 euro).

 

8 septembrie 2010, 16:10. Suntem în vagonul spre Ciop cu nașu’ la un pahar de țuică, ne cinstim! (…) Se pare că trenurile aici nu au întârziere. Trebuie să ajungem în Kiev până mâine la 9:30. Mai avem timp! Solodvino e un sat ucrainean în care trăiesc ucrainieni, români, maghiari și câțiva evrei. Pe trenul spre Ciop îi găsești pe toți și mai toți au ceva tărie cu ei… Vagonul are muzică, iar la capăt de coridor este câte un fumuar, Vio și Bulan tocmai ce se bucură de el…

 

În Kiev ne-am întâlnit cu prietenele noastre din BEST Kiev, Irina, Zoia și Nastia, care ne-au ajutat să ne luăm biletele de tren Kiev – Moscova (41 euro) și ne-au făcut un scurt city rally prin Kiev, având de petrecut aici aproape 12 ore. Seara urma să plecăm spre orașul visat!

 

9 septembrie 2010, 20:30. Încă o oră până vine trenul ce ne va duce în Moscova, la mama Rusie… Viorica și Octav repetă cuvinte de bază în rusă, de la numere, la pronume personale și verbe uzuale; totul în sunetul aproape continuu a celui care anunță trenurile ce urmează să plece din Kiev. (…) Viorica își tot verifică pașaportul, nu cumva să îi fi picat viza de Rusia din el.
 
10 septembrie 2010, 9:30. M-am trezit ca din vis în patul plușat cu razele de soare în față. Azi noapte am fost verificați de tot felul de soldați și câini de lup la ucrainieni, iar la granița rusă am aflat că dacă nu ești pe listă nu exiști! În mai puțin de o oră ar trebui să ajungem unde am visat de atâta timp. Sper că ne va aștepta cineva…

 

În exact 56 de ore de la plecare noastră din Cluj-Napoca am ajuns la Moscova! Colegii noștri ruși ne-au așteptam la gară, ne-au condus la căminul unde urma să fim cazați și am început să socializăm cu toată lumea. Printre activitățile pe care ni le-au pregătit rușii s-au numarat o excursie în apropierea Moscovei unde am învățat mai multe despre cultura rusă (limbă, istorie, tradiții) și am aniversat 4 ani de BEST Moscova, city rally atât ziua cât și noaptea (pe bicicletă!), tot felul de prezentări și vizite la muzee și prin parcuri, pub crawling și alte petreceri tematice. Nu trebuie să ratați: Piața Roșie cu Biserica Sf. Basil și Mausoleul lui Lenin, Kremlinul, Muzeul Pushkin, Galeriile Tretyakov, Teatrul Balshoi, Parcul Gorky, Parcul-expoziție a Reușitelor Economice ale Rusiei (Vserossiyskiy Vystavochniy Tsentr), Vodka Museum, zgârie-norii din perioada lui Stalin și noua zonă business a Moscovei. La finalul unei săptămâni pline urma să plecăm împreună cu colegii nostri olandezi spre Sankt-Petersburg, cu un bus de noapte (35 euro). Moscova a fost absolut fascinantă, pot să o caracterizez prin două cuvinte: putere și bani.

 

17 septembrie 2010, 21:30. Pe bus spre Sankt-Petersburg. Ce mai eveniment! Precum toate evenimentele foarte reușite și acesta a trecut pe nesimțite. Ce am făcut? Prima dată am plecat la o casă la țară undeva la 90km în afara Moscovei, unde am sărbătorit 4 ani de BEST Moscova. Bineînțeles am făcut-o în stil mare cu seară internațională (Rusia, Olanda, Turcia, România și Mongolia), teambuilding-uri, lecții de rusă și dansuri tradiționale și un scurt knowledge transfer pentru prietenii noștri mai tineri. Exact în seara în care ne-am întors în Moscova am ieșit la promenadă în Piața Roșie. Genial! Au urmat prezentări la Universitatea Bauman, city rally, vizite la Muzeul Pushkin, Vodka Museum, parcurile care au fost create în cinstea reușitelor economice rusești de-a lungul anilor (…) Dacă trebuie să revenim? Cu siguranță! Nu am reușit să-l vedem pe tătuca Lenin, care se odihnește în cavoul lui, noul cartier cu zgârie-nori Moscow City, câteva parcuri, expoziția cu pictori francezi și americani de la Pushkin Museum și multe multe altele! It was ok for now sau Harasho! Să nu uităm de cloșca cu puii de aur și tot tezaurul nostru pe care l-am căutat… se pare că nu e la Moscova, poate îl găsim la Sankt-Petersburg. Cu alte cuvinte a fost o adevărată plăcere să fim aici, să-i cunoaștem pe prietenii noștri moscovoți, dar și olandezi, iar călătoria noastră de abia acum începe! Next stop: Санкт-Петербург!

 

18 septembrie 2010, 8:30. Tocmai ce ne-am instalat șatra la intrarea în metrou și așteptăm pe cineva să ne ia… nimeni nu știe cine e acea persoană, dar noi așteptăm. Se pare că am supraviețuit celui mai incomod bus, iar acum gașca veselă așteaptă să descopere minunatul oraș. Viorica tot face glume pe seama olandezilor, ei râd, dar nu e râsul lor…

 

Sankt-Petersburg este un oraș fabulos, plin de cultură, boem, cu o atmosferă mai relaxată și o atitudine occidentală. Am petrecut patru zile de vis pe străzile, prin muzeele, prin parcurile și pe malul râului Neva alături de niște oameni minunați din BEST Saint Petersburg și Eindhoven. Ca și colegii noștri din Moscova și cei din Sankt-Petersburg ne-am pregătit tot felul de activități prin care să ne cunoaștem și să descoperim frumosul lor oraș. Acest oraș are cele mai mari, frumoase și importante muzee, parcuri, palate și alte atracții turistice din lume așa că trebuie să petreci cel puțin o săptămână pentru a te putea bucura de toate! Ce am văzut noi în patru zile? Hermitage-ul, Biserica Sf. Isaac, Biserica Mântuitorului, Fortăreața Sfinții Petru și Pavel, portul vechi și bursa de mărfuri, podurile de peste Neva, Catedrala Kazan. Nu trebuie să ratați metroul ale cărui stații sunt ca niște muzee, o plimbare cu barca pe râul Neva, ridicarea podurilor de peste Neva la miezul nopții sau Palatul și grădinile Peterhof (unde noi nu am mai ajuns din păcate… next time!). Ne-am despărțit cu tristețe de noii noștri prieteni ruși și de gașca de olandezi (pe care urma să îi revedem în Eindhoven în mai puțin de jumătate de an, dar despre asta într-o postare viitoare).

 

Am părăsit Rusia cu un microbus (20 euro), tot de noapte, cu destinația Helsinki, Finlanda, unde urma să petrecem două zile. Aici ne-am întâlnit cu Cristi care a aterizat în Tampere de unde a venit cu trenul în Helsinki, alături de care ne continuăm aventura. Ne-am cazat în hostelul din interiorul Stadionului Olimpic (17,5 euro/noapte cu reducere Euro26), din satul olimpic, Finlanda organizând Jocurile Olimpice din 1952. Acesta are o locație destul de centrală prin urmare nu am fost nevoiți să folosim mijloacele de transport în comun (care nu sunt ieftine deloc) și am vizitat orașul pe jos. De văzut: Fortăreața Suomenlinna, satul olimpic, Catedrala luterană, zona portului, Catedrala Uspenski (ortodoxă), Biserica din Piatră (protestantă), Parcul Sibelius, Muzeul Orașului Helsinki. Pot să caracterizez acest oraș ca fiind unul foarte ordonat, liniștit, cu oameni deosebit de calmi și civilizați, care la șase dimineața fac sport și își plimba animalele de companie, iar seara se întâlnesc cu prieteni în oraș, fără prea multă agitație.

 

Am plecat seara din portul Helsinki la bordul unui vapor Viking Line cu destinația Tallinn, Estonia, unde am ajuns înainte de miezul nopții și am mers direct acasă la Liis care ne aștepta cu masa pusă. Am petrecut aici două zile alături de oameni deosebiți și Vana Tallinn. Centrul istoric (vechea cetate medievală) a fost conservat foarte bine, motiv pentru care din 1997 acesta este înregistrat în patrimoniul UNESCO. Acesta este întradevăr foarte spectaculos și se vizitează cel mai bine pe jos; nu trebuie să ratezi străzile înguste, zidurile și turnurile cetății, piețele, muzeele și bisericile din interiorul acesteia.

 

Pe data de 25 septembrie 2010 la ora 12:30 trebuia sa ajungem la avionul care ne ducea din Riga în Bruxelles, dar până acolo erau 300km pe care urma să îi facem cu stopul cu o zi înainte de zbor. Am avut ceva emoții fiind patru oameni, însă hitchwiki.org și colegii nostri estonieni ne dădeau speranțe că în câteva ore vom ajunge în Riga și vom avea și suficient timp să vizităm orașul. Așa a și fost, prima mașină ne-a luat pe toți patru, un tip senzațional care era din Parnu și mergea la vânătoare undeva la granița cu Letonia. În drum am trecut prin Parnu (un oraș la Marea Baltică cu multe sanatorii, centre pentru bătrâni și de relaxare) unde ne-am oprit pe malul mării pentru câteva minute după ce ne-a fost prezentat orașul din interiorul mașinii. Aici am să revin cu siguranță în momentul în care voi avea nevoie de o vacanță liniștită! Din locul de unde ne-a lăsat prima mașină mai aveam 20km pâna la granița cu Letonia, care s-au dovedit o adevărată provocare de trecut; traficul era foarte slab (câte o mașină la 3-4 minute), orele treceau, tensiunea creștea și ea, iar soarele începea să apună. Pe lângă faptul că nu aveam unde să dormim la noapte, era posibil să pierdem și avionul spre cealaltă parte a Europei. Însă ca de fiecare dată există un Dumnezeu al călătorilor care ne-a adus în cale o mașină care mergea la Riga, iar șoferul era fost membru BEST Riga (ce mică e lumea!). Pe mașină primesc un mesaj de la Ilmars (membru BEST Riga) care mă întreaba dacă am ajuns în Riga, dacă avem ce face în seara asta și dacă avem unde sta la noapte! Am fost duși direct la el acasă și am ieșit în centrul orașului să vizităm Riga by night și să gustăm berea locală pe care ne-o doream destul de mult. Ne-a plăcut Riga foarte mult și am zis că revenim într-o bună zi să o vizităm cum trebuie!

 

Am prins avionul, am ajuns la Bruxelles, unde evident ploua și era frig. Am dormit aici o noapte în ceva hostel din centrul orașului (21 euro) după care ne-am reîntâlnit cu prietenul nostru Mathieu cu care ne-am împrietenit în timpul unui eveniment intern BEST în acea primăvară. Eu și Vio eram pentru a doua oară aici (să fie oare din cauză că am frecat statuia lui t’Serclaes data trecută? Vio zice că nu s-a atins de ea…) așa că am luat-o la pas prin capitala Europei. Am făcut traseul clasic prin centrul orașului: Piața Mare – Grote Markt, Manneken Pis și Jeanneke Pis (fetița care face pipi), de data asta am vizitat și Musées Royaux des Beaux Arts de Belgique și Muzeul Magritte. Într-o altă zi băieții și Vio au mers la Atomium (un must visit!) timp în care eu am vizitat zona Parlamentului European, vizitând Atomium-ul data trecută când am fost în Bruxelles. Un alt obiectiv interesant de vizitat este Muzeul ciocolatei și trebuie să încerci cât mai multe tipuri de bere!

 

Am zburat de aici în Bratislava, Slovacia, unde eram foarte aproape de casă. În 2009 eu am fost participant la cursul de vară BEST Bratislava așa că îi cunoșteam pe oamenii de aici, i-am contactat, iar ei ne-au primit cu brațele deschise. Vio și Meli trebuiau să ajungă la Cluj-Napoca așa că au luat un tren și în câteva ore erau acasă, dar eu și Octav nu ne grăbeam așa că am prelungit aventura. Am stat la Zuzana acasă, unde prietenii noștri au făcut un chef pentru noi cu mâncare, băutură și board games. I-am facut un tur al orașului lui Octav: centrul vechi, malul Dunarii, castelul Bratislava, după care am discutat cum să ne întoarcem acasă. Am ales cea mai ieftină variantă (adică moca) și anume cu stopul, am pornit pe la amiaz din Bratislava și am ajuns înainte de miezul nopții în dragul nostru Cluj.

 

Au fost aproape 6000km dintr-o parte în cealaltă a Europei, 22 de zile, zeci de mijloace de transport, zeci de prieteni pe care i-am cunoscut sau i-am reîntâlnit, sute de locuri vizitate, mii de poze și o experiență de referință pentru viața mea de călător! Recomand acest gen de călătorii cu caldură!

 

Cătă.
 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise