cover

Unde: Padiș, jud. Bihor
Când: iulie 2013
Cum: mașină, Cluj-Napoca – Huedin – Ic Ponor – Padiș – Beiuș – Oradea – Cluj-Napoca (350km)

 

Stiați că de fapt Padiș vine de la PAraDIS? Eu personal de fiecare dată când ajung aici nu pot să nu mă îndrăgostesc la fiecare pas! Sper că ați mai auzit și voi cât este de minunat acest loc din inima Apusenilor, iar dacă încă nu ați ajuns aici vreau să cred că următoarele rânduri vă vor convinge să vă îndreptași pașii întracolo.

 

Traseu auto. Din păcate încă este o aventură să ajungi de la Cluj-Napoca la Padiș (pe cel mai scurt drum care are 100km: Cluj-Napoca – Huedin – Călățele – Ic Ponor – Padiș) deoarece chiar dacă s-a început modernizarea drumului de acces prin Comuna Mărgău de ceva ani buni, rezultatele încă se lasă așteptate… Până la Ic Ponor să zicem că se poate ajunge cât de cât bine (mai trebuie doar turnat asfalt) însă pe porțiunea Ic Ponor – Padiș (aproximativ 15km) trebuie să ai mare grijă să nu iți rupi mașina… În schimb drumul de la Padiș spre Oradea (prin Pietroasa – Beiuș, în județul Bihor) este nou reabilitat și este într-o stare excepțională; noi am ales să ne întoarcem la Cluj-Napoca pe traseul Padiș – Beiuș – Oradea – Cluj-Napoca (250km) însă este și varianta mai scurtă din Beiuș prin Bratca – Negreni – Cluj-Napoca (190km). Nu vreau să fac politică, pentru că acesta nu este locul potrivit, însă autoritațile județului Cluj primesc o bulină mare neagră din partea mea!

 

Traseu circuit. Odată ajuns în Padiș te poți bucura de natură în adevăratul sens al cuvântului și de niște trasee extraordinare! Printre acestea se numără Lumea pierdută, Circuitul Cetățile Ponorului, Circuitul Gropii de la Bârsa sau Circuitul Galbenei despre care am să-ți dau mai multe detalii în cele ce urmează. Cu noul drum reabilitat se simte că numărul turiștilor din zonă a crescut, atmosfera însă este încă civilizată. Zone de campare sunt în Padiș sau în Glăvoi (”La Grajduri”), iar camere găsiți în sat (în Padiș), la Cabana Scărița sau la Cabana Cetățile Ponorului. De aici puteți începe traseul. Eu am început Circuitul Galbenei din Padiș alături de sora mea și doua colege ale ei. De la bun început vreau să te avertizez că este un traseu lung (19km, 9-10 ore) și cu o diferență de nivel de +/-1100m, acesta fiind cam cel mai dificil traseu din zonă.

 

Am pornit din Padiș spre Glăvoi pe traseul marcat cu bulină galbenă, luând cu noi plăcinte cu brânză făcute de localnici (foarte bune!). În Glăvoi ne-am umplut sticlele cu apă rece de izvor și am anuntat la Salvamont că urmează să mergem pe traseul Galbenei. Urmează o urcare ușoară spre Peștera Focul Viu pe o potecă unde pădurea lasă razele soarelui să pătrundă, creând o atmosferă deosebită. Pământul este acoperit de un strat vegetal uscat, iar din loc în loc găsești tufe de zmeură și coacăze. Focul Viu reprezintă un ghețar dintr-o peșteră a cărei tavan s-a prabușit, lăsând lumina soarelor să intre și să-l lumineze. De-a lungul timpului au avut loc prăbușiri, ghețarul fiind într-o stare avansată de degradare, accesul în pesteră fiind strict interzis.

 

Urmează coborârea spre Cheile Galbenei pe același tip de teren, drum prin pădure care te scoate prin Poiana Florilor, luminișuri pline de viață și de culoare. La iesirea din pădure găsești un izvor unde te poți răcori. Urmează să parcurgi Cheile Galbenei, o porțiune deloc ușoară dacă ai frică de înălțime, fiind mai multe zone în care trebuie să străbați cheile pe lanțuri deasupra apei. Dacă apa este mică se poate merge și prin apă, care este cam rece și trebuie să ai mare grijă la pietrele lunecoase (nu cumva să cazi și să își rupi ceva), însă nu vei scăpa de lanțuri pe mai departe.

 

La finalul cheilor vei descoperii spectaculoasa Cascadă Evantai, viteza apei formând o adiere rece foarte plăcută (pe care ți-o vei aminti într-o zi toridă de vară). Urmează o urcare susținută spre Izbucul Galbenei, o porțiune pe pietre, pe stânga ai râul Galbenei care formează bazine cu apă azurie, străbate o peșteră în drumul său spre Cascada Evantai și chei. Strabați un traseu cu porțiuni unde te ajuți de lanțuri. La izvorul Galbenei poti sa îți umpli sticla cu apă deoarece urmează o urcare susținută prin pădure (destul de dificilă) spre Borțig (aproximativ o oră). Ajuns în vârf te poți abate de la traseu (20 min) să mergi spre Ghețarul Borțig. Urmează o coborare spre Cetățile Ponorului pe un traseu cu pământ acoperit de un strat vegetal și piatră. La prima încrucișare de trasee eu am luat-o spre Balcoanele Cetății Ponorului (traseu marcat cu bulină albastră) o urcare ușoară prin pădure care te scoate la 4 puncte de belvedere (balcoane) a Cetății Ponorului. De aici în 15-20 de minute ajungi înapoi în Glăvoi. Noi am mai mers spre Padiș pe același traseu pe care am venit, ne-am mai oprit la o tură de plăcinte calde cu gem de afine de data asta, și am pornit spre casă pe drumul cel bun de data asta.

 

Acum nu pot decât să vă recomand călduros acest traseu deosebit de spectaculos, și în același timp vreau să subliniez faptul că este un traseu periculos și dificil. Vă doresc să vă bucurați din plin de Padiș și să aveți grijă de locurile pe unde veti umbla! Drum bun!

 

Cătă.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Comentariile sunt inchise